Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Κομητης γινεται θυσια στον Ηλιο

Κομήτης γίνεται θυσία στον Ηλιο
Οι αστρονόμοι κατέγραψαν τον θάνατο του κομήτη C/2011 N3 καθώς εκείνος «βουτούσε» με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο ηλιακό στέμμα
 
 Ουάσινγκτον 

Χρησιμοποιώντας τα διαστημικά τηλεσκόπια της NASA που βρίσκονται μόνιμα στραμμένα προς τον Ήλιο, αμερικανοί αστρονόμοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να παρακολουθήσουν έναν κομήτη την ώρα που εξαερωνόταν πέφτοντας με ταχύτητα στην ατμόσφαιρα του άστρου.

Οι παρατηρήσεις τους, που δημοσιεύονται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τη σύσταση όχι μόνο των κομητών, αλλά και του ηλιακού στέμματος, όπως ονομάζεται η διάπυρη ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα
Στις 6 Ιουλίου 2011, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές του κομήτη C/2011 N3, ο οποίος πλησίαζε το στέμμα με ταχύτητα 2,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

«Ο κομήτης διείσδυσε σε απόσταση 1,046 ηλιακών ακτίνων (~100.000 χιλιόμετρα) από την ηλιακή επιφάνεια πριν εξαφανιστεί το σήμα του», γράφουν οι ερευνητές. Μετρώντας την επιβράδυνση της κόμης του C/2011 N3, λόγω της αλληλεπίδρασης με το στεμματικό υλικό, οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι ο κομήτης έχασε το σύνολο της μάζας του στα τελευταία δέκα λεπτά της τρελής πορείας του.

Οι υπολογισμοί υποδεικνύουν ότι ο κομήτης είχε διάμετρο γύρω στα 50 μέτρα και βάρος περίπου 60.000 τόνους.

Μικρό ουράνιο σώμα, εντυπωσιακός θάνατος

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένα τόσο μικρό σώμα έλαμπε αρκετά έντονα ώστε να γίνει ορατό μέσα στην εκτυφλωτική λάμψη του ηλιακού στέμματος», σχολίασε ο o Κάρελ Σρίχβερ, αστροφυσικός του Κέντρου Προηγμένης Τεχνολογίας της Lockheed Martin και επικεφαλής της μελέτης.

Ο C/2011 N3 πιστεύεται ότι ήταν μέλος της οικογένειας κομητών Kreutz, οι οποίοι περνούν τακτικά σε σχετικά μικρή απόσταση από τον Ήλιο.

Οι περίπου 1.500 κομήτες αυτής της οικογένειας πιστεύεται ότι προέρχονται από έναν μεγαλύτερο κομήτη, με διάμετρο 20 έως 100 χιλιόμετρα, ο οποίος διαλύθηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια.

Νέα γνώση για τους κομήτες και το ηλιακό στέμμα
Η συμπεριφορά των κομητών την ώρα που χάνονται στον Ήλιο, είπε ο δρ Σρίχβερ, θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για τα ανώτερα στρώματα του ηλιακού στέμματος, το οποίο είναι δύσκολο να παρατηρηθεί λόγω της εκτυφλωτικής ακτινοβολίας των υποκείμενων στρωμάτων.

Θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει νέα στοιχεία για τη σύσταση των κομητών, οι οποίοι πιστεύεται ότι αποτελούνται κυρίως από σκόνη και πάγους και είναι αρχέγονα κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

πηγή: http://www.tovima.gr/

Οι 10 τοπ κλαδοι, παγκοσμιως, που θα δημιουργησουν θεσεις εργασιας


Οι 10 τοπ κλάδοι που αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι οι εξής:
Αποκατάσταση
Οι εξειδικευμένοι θεραπευτές, οι λογοθεραπευτές και οι φυσιοθεραπευτές που εργάζονται με ασθενείς που χρειάζονται αυτό το είδος της ιατρικής υποστήριξης φαίνεται ότι θα έχουν την πρωτοκαθεδρία από δω και στο εξής. Σε συνδυασμό με τους ασφαλιστές που προωθούν και προσφέρουν νέα προγράμματα υγείας, οι θεραπευτές των παραπάνω κατηγοριών θα καλύπτουν ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς σε ιατρεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης, κ.α.

Διαδίκτυο και ιστοσελίδες
Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας δημιουργούν συνεχώς ανάγκες πάνω στο κομμάτι αυτό. Οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στη δημιουργία, τη διατήρηση και τη δημοσίευση κειμένων ιστοσελίδων, καθώς και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης προβλέπεται ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες καριέρας το επόμενο διάστημα. Ήδη μία νέα ειδικότητα που κάνει θραύση στο εξωτερικό αυτό το διάστημα είναι ο social sitter (η ορολογία προκύπτει από τη baby sitter), o οποίος αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, LinkedIn) ενός επαγγελματία όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι' αυτό. Αντίστοιχες θέσεις εργασίας θα υπάρχουν και σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, μια που το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Κατασκευή αυτοκινήτων
Μπορεί ο κλάδος του αυτοκινήτου να ήταν από τους πρώτους που βίωσε την κρίση και όλες οι γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες να προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, ωστόσο η ανάπτυξη του αναμένεται να συνεχιστεί όχι βέβαια με τους ίδιους ρυθμούς που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Διαχείριση των αποβλήτων
Καθώς η ανακύκλωση μπαίνει στην καθημερινότητά μας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, οι κανονισμοί για την διαχείριση αποβλήτων γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα παρουσιάσει μία ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με οτιδήποτε αφορά στον τομέα αυτό, από τη συλλογή, την επεξεργασία και την περαιτέρω παρακολούθηση των σκουπιδιών, θα είναι περιζήτητοι. Επιπλέον, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πρακτικές αειφορίας και οι νέοι πιο οικολογικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των αποβλήτων μπορεί να προσφέρουν μια δυναμική καριέρα με υψηλούς μισθούς στο επιστημονικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό.

Αειφόρος ανάπτυξη και βιωσιμότητα
"Going green" είναι το μήνυμα της εποχής μας για όλους τους τομείς. Και όσοι το πήραν και αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν και επαγγελματικά θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν και μία θέση εργασίας. Στις μέρες η βιωσιμότητα μίας εταιρίας συνδέεται άμεσα με την οικολογική πολιτική που ακολουθεί, προσπαθώντας να αποδείξει ότι λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς.

Ξένες γλώσσες
Όσο η παγκόσμια αγορά επεκτείνεται, διερμηνείς, εκπαιδευτές και μεταφραστές, που συνδέονται με τον τομέα της γλώσσας έχουν σημαντικές ευκαιρίες απορρόφησης στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, οι μεταφραστές γλωσσών εκτός της Ευρώπης, όπως της κινεζική και της αραβικά γλώσσας δείχνει να είναι περιζήτητοι.

Υγειονομική περίθαλψη
Τα νέα δεδομένα όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού δημιουργούν νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες, αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται απαραίτητοι για τους ηλικιωμένους που ζουν πλέον μόνοι τους και όχι με τα παιδιά τους.

Οφθαλμολογία
Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στον κλάδο υγείας και ο τομέας της οφθαλμολογίας. Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν σιγά σιγά στη ζωή όλων μας επιβαρύνουν τα μάτια μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα μάτια τους να κάνει δημοφιλείς τους οφθαλμίατρους.

Λογιστική
Οι λογιστές ήταν, είναι και θα παραμείνουν ένα επάγγελμα με προοπτικές ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση. Όσο η φορολογία παραμένει οι λογιστές είναι απαραίτητοι τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ασφάλεια
Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια και στις υπηρεσίες περιπόλου. Η ειδικότητα του φρουρού που εργάζεται μέσα και έξω από μια εταιρία προσπαθώντας να αποτρέψει δυσάρεστα περιστατικά θα συνεχίσει να παρουσιάζει ζήτηση

Φασεις της ολικης εκλειψης σεληνης του Δεκεμβριου

Μια συλλογή από 12 φωτογραφίες μας δείχνει τα στάδια της έκλειψης όπως φάνηκε από την πόλη Hefei, στην επαρχία Anhui της Κίνας. Το φεγγάρι γίνεται κόκκινο καθώς η σκιά της Γης πέφτει πάνω του κατά την διάρκεια της έκλειψης.
πηγή: http://news.gr.msn.com