Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΠΑΡΤΕ ΤΗ ΓΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ



Το μέλλον του Πλανήτη το κρατάμε στα χέρια μας και εμείς. Μερικά απλά βήματα δικά μας είναι σημαντικά για το περιβάλλον. Κάτι πρέπει να γίνει και θα γίνει από μας!
 
  • Αν αντικαταστήσουμε έναν από τους κλασικούς λαμπτήρες με άλλους, χαμηλής ενέργειας (καταναλώνει το 1/5 της ενέργειας ενός συμβατικού λαμπτήρα), γλιτώνουμε 115 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και 12 περίπου ευρώ από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. (Αν κάθε Ελληνικό νοικοκυριό άλλαζε από μία μόνο λάμπα οι Έλληνες θα γλιτώνανε 500. 000 τόνους ετησίως!).
  • Μπορούμε να επιβιώσουμε και δίχως τα ενεργειοβόρα κλιματιστικά στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Τα ψυκτικά μέσα που χρησιμοποιούνται ακόμη και στα πλέον σύγχρονα κλιματιστικά επιβαρύνουν το περιβάλλον πολύ περισσότερο και από το διοξείδιο του άνθρακα και μένουν στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια.
  • Αν αντικαταστήσουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό γλιτώνουμε ετησίως 1,5 τόνο διοξειδίου του άνθρακα και 150 περίπου ευρώ στον λογαριασμό της ΔΕΗ ετησίως.
  • Αν κλείσουμε 4 ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, στερεοφωνικό, dvd player, κλπ), από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, (διατηρείται η κατάσταση αναμονής), εξοικονομούμε 400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και 35 ευρώ ετησίως.
  • Αν αγοράσουμε ψυγείο κλάσης Α αντί για ένα ψυγείο κλάσης C, εξοικονομούμε 3,75 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 400 ευρώ για όλη τη διάρκεια ζωής του ψυγείου.
  • Αν ανακυκλώναμε όλα τα κουτάκια αλουμινίου στην Ελλάδα θα εξοικονομούσαμε 250.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
  • Αν ανακυκλώναμε όλες τις συσκευασίες χαρτιού στην Ελλάδα θα εξοικονομούσαμε 3,84 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, όσο δηλαδή εκπέμπεται από ένα μεγάλο λιγνιτοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ.
  • Να πιέζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
   Πηγή: Ελευθεροτυπία- Έψιλον

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΡΩΝΑ ΑΝΝΑ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ


ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 18.00 μ.μ.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συνδιοργανώνουν, στο
Αμφιθέατρο του Ιδρύματος (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Παλαιό Φάληρο),
ημερίδα για τη Διαμεσολάβηση ως μέσο για την καταπολέμηση του
φαινομένου της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.
Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των υπευθύνων Αγωγής Υγείας, των
Διευθυντών και Συμβούλων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Διευθυντών
Γυμνασίων και Λυκείων, των Εκπαιδευτικών, των φοιτητών, των μαθητών,
αλλά και των γονέων, για το διαρκώς διογκούμενο φαινόμενο της βίας στα
σχολεία.
Το πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή της Διαμεσολάβησης
Συνομηλίκων στη μαθητική κοινότητα. Στόχος είναι η αποτελεσματική
αντιμετώπιση και επίλυση των συγκρούσεων με ειρηνικά μέσα.
Ο ρόλος του μαθητή-διαμεσολαβητή είναι να συντονίζει μια δομημένη
διαδικασία επίλυσης της σύγκρουσης μεταξύ διαφωνούντων μαθητών, η οποία
βασίζεται στον διάλογο των δύο πλευρών.
Η επιλογή των μαθητών-διαμεσολαβητών (2 μαθητές από κάθε τμήμα, σε όλες
τις τάξεις) γίνεται αφού εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν και με
βάση συστάσεις των συμμαθητών τους.
Η εκπαίδευση των μαθητών περιέχει μεταξύ άλλων: τεχνικές επικοινωνίας και
δεξιότητες διαλόγου και παιχνίδια ρόλων, όπου οι μαθητές δημιουργούν
περιστατικά συγκρούσεων τα οποία δραματοποιούν αλλάζοντας ρόλους.
Οι μαθητές μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο να ακούν τον συνομιλητή τους, να
κατανοούν την οπτική του και να είναι ευέλικτοι σε πολλές εναλλακτικές
προτάσεις για την επίλυση των συγκρούσεων.
Η είσοδος στην Ημερίδα είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση
συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 9469688 (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες
09:00-17:00).
Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική
Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης στο τηλέφωνο 210 9469688 ή στην
ηλεκτρονική διεύθυνση: elinat@eugenfound.edu.gr

Αρχαιοι οικισμοι ανακαλυφθηκαν απο δορυφορους


Tα ίχνη χιλιάδων αρχαίων οικισμών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, χρησιμοποιώντας υπολογιστές που αναλύουν εικόνες τις οποίες κατέγραψαν δορυφόροι. Ο δρ Τζέισον Γιουρ, του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι με αυτή τη μέθοδο, της ανάλυσης στοιχείων από δορυφόρους, εντόπισε 9.000 πιθανούς αρχαίους οικισμούς στη βορειοανατολική Συρία. Ο δρ Γιουρ υποστήριξε ότι θα χρειαζόταν μια ολόκληρη ζωή προκειμένου ομάδα ερευνητών να ερευνήσει -διά ανασκαφών- την ίδια περιοχή.
Ο δρ Γιουρ, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, την επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «χάρη στις τεχνικές των υπολογιστών, έχουμε στη διάθεσή μας ένα τεράστιο χάρτη, πολύ ενδιαφέροντα από μεθοδολογική άποψη, ο οποίος καταγράφει ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων 8.000 ετών. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι χάρη σε αυτές τις τεχνικές, όποιος επιθυμεί στο μέλλον να προχωρήσει σε περαιτέρω επιστημονικές έρευνες στην περιοχή, θα γνωρίζει πού ακριβώς πρέπει να κατευθυνθεί, χωρίς να χάσει χρόνο σε αναγνωριστικές αποστολές, για τον εντοπισμό των αρχαιολογικών χώρων.
Στο παρελθόν ο δρ Γιουρ χρησιμοποίησε, εκτός των άλλων, και εικόνες από κατασκοπευτικούς δορυφόρους, προκειμένου να εντοπίσει αρχαιολογικούς χώρους. Την τελευταία τριετία, ωστόσο, συνεργάστηκε με τον ειδικό επί των υπολογιστών, Μπιορν Μένζε, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για να δημιουργήσουν ειδικό λογισμικό που να μπορεί να αναλύει δεδομένα από μια τεράστια, σε έκταση, περιοχή. Το γεγονός διευκόλυνε κατά πολύ την εργασία τους και χάρη στο συγκεκριμένο λογισμικό, ο δρ Γιουρ και η ομάδα του κατόρθωσαν να εντοπίσουν ίχνη 9.000 οικισμών σε έκταση εμβαδού 23.000 τ. χλμ. Σε ιδανικές συνθήκες, τονίζει, σε ορισμένους εξ αυτών των οικισμών, θα πρέπει να γίνουν ανασκαφές, ωστόσο η δύσκολη πολιτική κατάσταση στη Συρία αναγκάζει τους ερευνητές της ομάδας του να παγώσουν προς το παρόν οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα. Ο δρ Γιουρ, πάντως, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ανασκαφές στις κουρδικές επαρχίες στο βόρειο Ιράκ

πηγή: http://news.kathimerini.gr/