Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Νεα προσπαθεια εντοπισμου του μποζονιου Χιγκς

Αναβαθμίζεται ο επιταχυντής στο CERN και θα αναζητήσει το σωματίδιο του Θεού


 Μια ακόμη προσπάθεια αποφάσισαν να κάνουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) για τον εντοπισμό του μποζονίου Χιγκς. Το σωματίδιο που αναζητείται χωρίς επιτυχία εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) θα αναβαθμιστεί και οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα καταφέρουν να ανακαλύψουν το μποζόνιο Χιγκς.
Η αναβάθμιση
Ο LHC, είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός επιταχυντής στον κόσμο με περίμετρο 27 χλμ που εκτείνεται σε βάθος περίπου 100 μέτρων κάτω από το έδαφος. Ο επιταχυντής ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008 και σταδιακά αναβαθμίζεται. Με τη νέα προγραμματισμένη αναβάθμιση ο LHC θα μπορεί να επιταχύνει δύο αντίθετα κινούμενες δέσμες πρωτονίων με ενέργεια 8 TeV, δηλαδή οκτώ τρισεκατομμυρίων ηλεκτροβόλτ. Αυτή τη στιγμή ο επιταχυντής έχει μέγιστη ισχύ 7 TeV. Στόχος των επιτελών του CERN είναι το 2014 να αποκτήσει ισχύ 14 TeV.
Αν και είχε προγραμματιστεί ότι τα πειράματα για την αναζήτηση του μποζονίου Χιγκς θα ολοκληρώνονταν το 2011 η ταυτόχρονη ανακοίνωση στα τέλη Δεκεμβρίου από δύο ερευνητικές ομάδες ότι υπάρχουν ευρήματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη των σωματιδίου οδήγησε στην απόφαση για μια ακόμη προσπάθεια εντοπισμού του με τον αναβαθμισμένο πλέον επιταχυντή.
To μποζόνιο Χιγκς

Το σωματίδιο πήρε το όνομά του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
επιμέλεια: ΣΟΦΡΩΝΑ ΑΝΝΑ

Διαστημικο σκουπιδιαρικο απο την Ελβετια


Το CleanSpace One θα απομακρύνει επικίνδυνα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά

Λονδίνο 
Επιστήμονες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας (EPFL) ρίχνουν στο τραπέζι μια νέα πρόταση για την αντιμετώπιση του κινδύνου που προκαλούν τα χιλιάδες αντικείμενα τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, τα λεγόμενα διαστημικά σκουπίδια. Ο CleanSpace One είναι ένας δορυφόρος που θα συλλέγει διαστημικά σκουπίδια, ειδικά τα μεγάλα σε μέγεθος, και θα τα καταστρέφει.
Το διαστημικά σκουπίδια
Σε τροχιά γύρω από τη Γη υπολογίζεται ότι βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα που είναι συντρίμμια δορυφόρων και πυραύλων. Ο αριθμός τους μάλιστα των πολλαπλασιάζεται καθώς έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και σπάνε σε περισσότερα κομμάτια.
Υπολογίζεται ότι περίπου 16 χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια έχουν μέγεθος άνω των δέκα εκατοστών, γεγονός που τα καθιστά τα ιδιαιτέρως επικίνδυνα. Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα από 500 χιλιάδες αντικείμενα μεγέθους 1-10 εκατοστών. Τα διαστημικά σκουπίδια απειλούν τους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και τα διαστημικά σκάφη που ξεκινούν από τη Γη για να πραγματοποιήσουν αποστολές.
Το διαστημικό σκουπιδιάρικο
Η πρόταση για το CleanSpace One ακούγεται ενδιαφέρουσα αφού είναι μια από τις χαμηλότερου κόστους προτάσεις που έχουν διατυπωθεί για τον καθαρισμό των διαστημικών σκουπιδιών. Οι ελβετοί επιστήμονες κάνουν λόγο για έναν μικρό δορυφόρο που θα κινείται γύρω από τη Γη και μόλις εντοπίζει κάποιο μεγάλο σκουπίδι θα προσπαθεί να το συλλέξει. Μόλις ο δορυφόρος «αρπάξει» το διαστημικό σκουπίδι θα παίρνει πορεία καθόδου προς τη Γη προκειμένου να καταστραφεί μαζί με το φορτίο του εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα.
Εναλλακτικά οι Ελβετοί αναφέρουν ότι μπορεί ο δορυφόρος να μην «αυτοκτονεί» αλλά να οδηγεί το σκουπίδι μέχρι κάποιο σημείο και στη συνέχεια να το απελευθερώνει για να καταστραφεί μόνο του στη γήινη ατμόσφαιρα ή να το αφήνει να πέσει σε κάποιο ελεγχόμενο και ασφαλές σημείο στον πλανήτη.
Από την άλλη πλευρά βέβαια μπορεί το CleanSpace One να είναι πιο οικονομικό στην κατασκευή από άλλα αντίστοιχα συστήματα που έχουν προταθεί όμως δεν παρέχει μαζική λύση στο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών.

Δείτε ένα βίντεο σχετικά με το CleanSpace One:  http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=444003&h1=true
επιμέλεια: ΣΟΦΡΩΝΑ ΑΝΝΑ

Νανορομποτ απο DNA εναντιον του καρκινου



Αναγνωρίζει τα κύτταρα της λευχαιμίας και τα εξολοθρεύει αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή

Ένα μικροσκοπικό ρομπότ από DNA το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας και να τους επιτεθεί σκοτώνοντας ή επαναπρογραμματίζοντάς τα ενώ αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Το επίτευγμα, το οποίο ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αρχίζει να δίνει σάρκα και οστά στις προσπάθειες των επιστημόνων για την ανάπτυξη «έξυπνων» φαρμάκων και προσφέρει ελπίδες για αποτελεσματικότερες και με λιγότερες παρενέργειες θεραπείες όχι μόνο του καρκίνου αλλά και άλλων ασθενειών.

«Οριγκάμι» DNA

Για να κατασκευάσουν το νανορομπότ οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνική του «οριγκάμι» DNA. Δίπλωσαν τμήματα γενετικού υλικού δημιουργώντας δυο επιφάνειες που ανοιγοκλείνουν σε ένα σχήμα παρόμοιο με αυτό της αχιβάδας.

Ανάμεσα στις δυο «θύρες» της ρομποτικής νανοαχιβάδας έκλεισαν αντισώματα - πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να εντοπίζουν και να εξολοθρεύουν τα εχθρικά κύτταρα παρεμβαίνοντας στον κύκλο ανάπτυξής τους. Στη συνέχεια τις σφράγισαν με δυο «κλειδαριές» οι οποίες προγραμματίστηκαν ώστε να ανοίγουν απελευθερώνοντας κάθε φορά το αντίσωμα μόνο όταν ανίχνευαν την παρουσία μορίων τα οποία εκφράζονται στην επιφάνεια των κυττάρων της λευχαιμίας.

Σε δοκιμές που έγιναν στο εργαστήριο εκατομμύρια αντίγραφα του νανορομπότ απελευθερώθηκαν μέσα σε ένα μείγμα υγιών και καρκινικών κυττάρων ανθρώπινου αίματος. Όπως περιγράφεται στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», τρεις ημέρες αργότερα περίπου τα μισά καρκινικά κύτταρα είχαν καταστραφεί ενώ τα υγιή είχαν μείνει ανέπαφα.

Επίθεση μέχρι τέλους

Προκειμένου να περάσουν στο επόμενο στάδιο, τις δοκιμές σε ζώα, στόχος των ερευνητών είναι να δώσουν στο ρομπότ τους μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ετσι αυτό θα μπορεί να κυκλοφορεί μέσα στο αίμα αρκετά ώστε να είναι σε θέση να εξολοθρεύσει μέχρι και το τελευταίο καρκινικό κύτταρο.

«Σε ασθένειες όπως ο καρκίνος γνωρίζουμε ότι αν μπορέσουμε να βρούμε ακόμη και το τελευταίο κύτταρο που έχει απομείνει και να το θανατώσουμε ή να το επαναπρογραμματίσουμε, τότε μπορούμε να τις θεραπεύσουμε» δήλωσε ο Σον Ντάγκλας, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Πολλές από τις σημερινές θεραπείες μας δεν το κατορθώνουν»

Ο κ. Ντάγκλας πρόσθεσε ότι το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου όπως επίσης και άλλων ασθενειών, όπως π.χ. τα αυτοάνοσα νοσήματα.

«Η ερευνητική ομάδα πρόσφερε την απόδειξη ότι το οριγκάμι DNA μπορεί να δημιουργήσει φάρμακα ''υψηλής νοημοσύνης'' τα οποία ενεργοποιούνται μόνον όταν συναντούν ασθενή κύτταρα» σχολίασε στο περιοδικό «New Scientist» ο Γιέργκεν Κγεμς του Πανεπιστημίου του Ορχους στη Δανία, ο οποίος δεν μετείχε στη μελέτη. «Αυτό θα μειώσει την τοξικότητα και τις παρενέργειες των φαρμάκων που θα μεταφέρουν οι συσκευές».
επιμέλεια: ΣΟΦΡΩΝΑ ΑΝΝΑ