Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Αρχαιοι οικισμοι ανακαλυφθηκαν απο δορυφορους


Tα ίχνη χιλιάδων αρχαίων οικισμών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι, χρησιμοποιώντας υπολογιστές που αναλύουν εικόνες τις οποίες κατέγραψαν δορυφόροι. Ο δρ Τζέισον Γιουρ, του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι με αυτή τη μέθοδο, της ανάλυσης στοιχείων από δορυφόρους, εντόπισε 9.000 πιθανούς αρχαίους οικισμούς στη βορειοανατολική Συρία. Ο δρ Γιουρ υποστήριξε ότι θα χρειαζόταν μια ολόκληρη ζωή προκειμένου ομάδα ερευνητών να ερευνήσει -διά ανασκαφών- την ίδια περιοχή.
Ο δρ Γιουρ, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του στο έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, την επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι «χάρη στις τεχνικές των υπολογιστών, έχουμε στη διάθεσή μας ένα τεράστιο χάρτη, πολύ ενδιαφέροντα από μεθοδολογική άποψη, ο οποίος καταγράφει ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων 8.000 ετών. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι χάρη σε αυτές τις τεχνικές, όποιος επιθυμεί στο μέλλον να προχωρήσει σε περαιτέρω επιστημονικές έρευνες στην περιοχή, θα γνωρίζει πού ακριβώς πρέπει να κατευθυνθεί, χωρίς να χάσει χρόνο σε αναγνωριστικές αποστολές, για τον εντοπισμό των αρχαιολογικών χώρων.
Στο παρελθόν ο δρ Γιουρ χρησιμοποίησε, εκτός των άλλων, και εικόνες από κατασκοπευτικούς δορυφόρους, προκειμένου να εντοπίσει αρχαιολογικούς χώρους. Την τελευταία τριετία, ωστόσο, συνεργάστηκε με τον ειδικό επί των υπολογιστών, Μπιορν Μένζε, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για να δημιουργήσουν ειδικό λογισμικό που να μπορεί να αναλύει δεδομένα από μια τεράστια, σε έκταση, περιοχή. Το γεγονός διευκόλυνε κατά πολύ την εργασία τους και χάρη στο συγκεκριμένο λογισμικό, ο δρ Γιουρ και η ομάδα του κατόρθωσαν να εντοπίσουν ίχνη 9.000 οικισμών σε έκταση εμβαδού 23.000 τ. χλμ. Σε ιδανικές συνθήκες, τονίζει, σε ορισμένους εξ αυτών των οικισμών, θα πρέπει να γίνουν ανασκαφές, ωστόσο η δύσκολη πολιτική κατάσταση στη Συρία αναγκάζει τους ερευνητές της ομάδας του να παγώσουν προς το παρόν οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα. Ο δρ Γιουρ, πάντως, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ανασκαφές στις κουρδικές επαρχίες στο βόρειο Ιράκ

πηγή: http://news.kathimerini.gr/