Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

HD85512b : Ιδου ο νεος πλανητης " Γη" που μπορει να κατοικηθει

Την ύπαρξη ενός πλανήτη,  του HD85512b, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει μάζα 3,6 φορές όσο αυτή του πλανήτη μας, που ενώ είναι εκτός του  ηλιακού μας συστήματος, θα μπορούσε ωστόσο να έχει ζωή πιστεύουν ότι  ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Πάντως, επισημαίνουν ότι αν ισχύει αυτό, ο εν  λόγω πλανήτης θα μοιάζει σαν ένα... καυτό ατμόλουτρο.

Την ανακάλυψη αυτού του νέου πλανήτη, όπως και 50 επιπλέον νέων  πλανητών, που βρίσκονται εκτός του ηλιακού συστήματος ανακοίνωσαν  Ευρωπαίοι αστρονόμοι, στη διάρκεια ενός συνεδρίου, στην αμερικανική πόλη  Μoran, στην πολιτεία Wyoming.
Η ανακάλυψη έγινε με το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο HARPS στη Λα Σίγια της  Χιλής και παρουσιάστηκε σε συνέδριο με θέμα τα Ακραία Ηλιακά Συστήματα  που διεξάγεται στο Γουαϊομινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα δημοσιευθεί  στην επιστημονική επιθεώρηση «Astronomy and Astrophysics».

Υπερ-Γαίες έτοιμες... για ζωή

«Οι ανακαλύψεις του HARPS ξεπέρασαν όλες τις  προσδοκίες μας και περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά πλούσιο πληθυσμό  υπερ-Γαιών και πλανητών παρόμοιων με τον Ποσειδώνα που φιλοξενούνται από  άστρα που μοιάζουν πολύ με τον ήλιο μας» δήλωσε ο Μισέλ Μαγιόρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Πέντε από τους νεοανακαλυφθέντες πλανήτες έχουν μάζα μικρότερη από το  πενταπλάσιο της μάζας της Γης _ είναι δηλαδή πιθανοί υποψήφιοι για την  ύπαρξη ζωής.  Ο  HD85512b, ο οποίος εκτιμάται ότι  έχει μάζα 3,6 φορές όσο αυτή του πλανήτη μας, βρίσκεται στην άκρη της  κατοικήσιμης ζώνης _ της «κοντινής» περιοχής γύρω από ένα άστρο στην  οποία θεωρείται ότι ένας πλανήτης μπορεί να έχει νερό σε υγρή μορφή στην  επιφάνειά του.

«Οι πλανήτες αυτοί θα αποτελέσουν μερικούς από τους καλύτερους  ''στόχους'' για τα τηλεσκόπια του μέλλοντος τα οποία θα πρέπει να  αναζητήσουν σημάδια ζωής στην ατμόσφαιρά τους ψάχνοντας για χημικές  υπογραφές όπως η παρουσία οξυγόνου» τόνισε ο κ. Μαγιόρ.

http://www.theinsider.gr/